פלטפורמת ActionBase לניהול תהליכי GRC וניהול סיכונים: תובנות מהוועידה לניהול סיכונים 2024
ניהול סיכונים הוא תחום שמטרתו לזהות, להעריך ולנהל אי–ודאויות שעשויות להשפיע על היעדים הארגוניים. תהליך ניהול הסיכונים כולל שלבים כמו זיהוי סיכונים, הערכת השפעה וסבירות, פיתוח אסטרטגיות לטיפול בסיכונים, ובקרה ומעקב אחרי הטיפול בסיכונים. לאחר הועידה לניהול סיכונים לשנת 2024, שלחנו סקר למשתתפים – וקיבלנו תשובות מאוד מעניינות, שיכולות להשפיע גם על העבודה שלך!
הנה התובנות העיקריות:
1. כל תחום מתמודד עם סיכונים הייחודיים שלו (וגם כמה שמשותפים לכולם) -
כחלק מהשאלון, ראינו כי יש קשר ישיר בין תחום העבודה של הארגון והסיכונים עמם הוא מתמודד;
סיכונים פיננסיים (הקשורים לשוק המניות, שערי חליפין ונזילות פיננסית),
סיכונים תפעוליים (תקלות בציוד, בעיות לוגיסטיות ושיבושים בשרשרת האספקה),
סיכונים טכנולוגיים (אבטחת מידע, תקינות מערכות IT והתפתחויות טכנולוגיות מהירות),
סיכונים אסטרטגיים (שינויים רגולטוריים, תחרות בשוק ושינויים בביקוש הצרכנים)
וסיכוני ציות (הפרות רגולציה, חוסר עמידה בתקנות חוקיות וסטנדרטים תעשייתיים).
2. הסיכון המשותף המובהק ביותר הוא סיכוני אבטחת מידע -
אבטחת מידע היא קריטית בכל תחום, החל מהגנה על נתוני לקוחות בתחום הפיננסיים ועד להבטחת רציפות תפעולית בטכנולוגיה ולוגיסטיקה. כל התחומים צהירים להבטיח שהמידע שהם מנהלים מוגן מפני איומים פנימיים וחיצוניים. דוגמה מדויקת לכך היא פריצת האקרים למערכת המחשבים של רשת טארגט (Target) האמריקאית ב-2013 שסיכנה 40 מיליון כרטיסי אשראי של לקוחותיה שהיו בשימוש כחודש לפני האירוע. טיפול בסיכון כזה יכול לכלול הגנה פרואקטיבית, ניטור רציף, הכנת תוכניות תגובה מהירות למקרי חירום. האיומים המודרניים מחייבים ארגונים להיות דרושים וחדשניים בניהול האבטחה שלהם, ולהשקיע שטכנולוגיות מתקדמות והכשרת צוותים מיומנים כדי להתמודד עם הסיכונים המתפתחים.
3. ניהול סיכונים חייב לבוא יד ביד עם תכנית העבודה השנתית של הארגון -
במקביל לכתיבת תוכנית העבודה השנתית של הארגון, יש לבצע סקר סיכונים והערכה כוללת של הסיכונים הפוטנציאליים בתחומי הפעילות השונים של הארגון. יש לפתח אסטרטגיות לניהול כל סוגי הסיכונים, הכוללות מניעה, הפחתה, העברה וקבלה של סיכונים. מיד לאחר מכן, יש לשים דגש על פיתוח נהלים ותהליכים ספציפיים לטיפול בסיכונים בכל מחלקות הארגון ולבצע ניטור רציף של הסיכונים, בעדיפות לבצע את זה כחלק מתוכנית העבודה, באותה הפלטפורמה (באמצעות ActionBase או כל פלטפורמה אחרת לניהול סיכונים ותוכניות עבודה).
4. תיאום ושיתוף פעולה בין מחלקות הארגון השונות -
מערכת ייעודית לניהול סיכונים מאפשרת לארגון לנהל את הסיכונים בצורה מרכזית ומסודרת, תוך שימוש בכלים מתקדמים לאיתור, הערכה, ומעקב אחרי סיכונים. המערכת מספקת מבט כולל על מצב הסיכונים בארגון, ומאפשרת זיהוי מהיר של איומים פוטנציאליים והערכה מדויקת של ההשפעה שלהם. יתרה מזאת, המערכת מאפשרת תיאום ושיתוף פעולה בין מחלקות הארגון השונות, מה שמוביל לשיפור בתקשורת הפנים–ארגונית ולמניעת כפל מאמצים. בניגוד לניהול סיכונים ידני ומבוזר, מערכת ייעודית לניהול סיכונים מסייעת ביצירת תהליכי עבודה מובנים ואוטומטיים, מייעלת את זמן התגובה של הארגון לאירועים בלתי צפויים ומאפשרת מעקב אחר ביצועים ושיפור מתמיד. בנוסף, היא מספקת תיעוד מלא ושקיפות מלאה, מה שמחזק את יכולת הארגון לעמוד בדרישות רגולטוריות ובתקני איכות בינלאומיים. אנחנו אישית ממליצים על ActionBase, מלבד הפלטפורמה, יש צוות מסור שיעשה הכל כדי שהמערכת תוטמע בהצלחה ותביא לכם ערך, בכל שלב במהלך השנה.